Swedish Business Conference on Infection Prevention and Control

Vi har idag begett oss till Umeå för att delta i en konferens om infektionskontroll och antibiotikaresistens som arrangeras av Västerbotten Investment Agency, SwedenBio och Biotech Umeå. Efter inledande tal av Richard Bergström, EFPIA, och Thomas Tegenfeldt, Smittskyddsinstitutet, följer ett block med företagsrelaterade aspekter på infektions-/ resistensfrågor och presentationer av AstraZeneca och Bactiguard.

Richard Bergström som sedan i somras arbetar för EFPIA, den europeiska läkemedelsindustriföreningen, berättar om de välkända problemen med att få fram nya antibiotikapreparat. Hur svårt det är att få fram finansiering för preparat som alla är medvetna om ska användas väldigt restriktivt. Han presenterar även IMI, det ppp hans organisation ingått tillsammans med europeiska kommissionen för att stimulera antibiotikaframtagning. Kommissionen har gått in med en miljard Euro och industrin med motsvarande en miljard och även om detta inte är tillräckligt, så är det ett väldigt bra och spännande initiativ som borde kunna få igång forskning på området. Som Richard uttrycker det, det här är ett krig som aldrig tar slut.

Thomas Tegenfeldt, chef för SMI:s enhet för antibiotikaresistens och vårdhygien, presenterar myndighetens arbete med att kartlägga olika infektioners utbrott runt om i landet i olika program med kreativa namn som exempelvis SNUVA. Det visar sig att överlägset högst är fallen av klamydia, dock kommer MRSA på fjärde plats vilket naturligtvis är allvarligt. I synnerhet som Sverige anses vara ett land med relativt låg förekomst av multiresistenta bakterier och s k sjukhussjuka.

Detta bildspel kräver JavaScript.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Swedish Business Conference on Infection Prevention and Control

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s