About

Swecare är en unik plattform där akademi, privat och offentlig sektor förenas för ökad export och internationalisering av svensk life science.

Annonser

10 responses to “About

 1. Med telemedicin via svensk teknik som hos Ericsson Mobile Health och företag som MedicPen med innovationen Medimi tror jag att mycket kan förbättras inom sjukvården i vid bemärkelse.

 2. När nu Ericsson säljer Ericsson i Sony-Ericsson kanske man tar focus på Ericsson Mobile Health här finns en stor möjlighet att integrera fler teknikprodukter än de som redan är med i Ericssons Health Care Kit. Kolla gärna: http://www.ericsson.com/res/region_RLAM/press-release/2011-09-19-06-mobile-health-futurecom.pdf

  ”Ericsson Connecting Care” kan bli ett nytt fokus!

 3. Drug Delivery-mässan i Berlin 12 – 16 januari 2012 gällde aspekter på hur läkemedel kan utveckals och anpassas mer individuellt i framtiden. Detta innebär att individuell uppkoppling till kommunikation på också andra sätt än att göra läkar- och andra vårdbesök blir möjlig. Detta kommer medföra att allt färre bevakar medicinering på allt fler parametrar och indikationer på allt större antal enskilda individer på ett allt säkrare individanpassat sätt och med en säker dokumentation, monitorering och uppföljning.

  Att just få bättre adherence är en sak som är allvar för just läkemedelsföretagen. De har ett stort ansvar för att pillerburkar hanteras som nu sker. Man kan ibland inte ens se skillnad på hur medicin och och icke-medicin är packat och ser ut. Man köper också numera sina medikament receptbelagda eller inte på samma ställen: förr ”Apoteket” nu ibland med annan ”skyltning”.

  Det behövs en ny packningsstandard för att hantera det som verkligen är läkemedel så att man bara därför kan sortera bort alla osäkra tillskott från andra ”håll” än medicin i dess egentliga mening.

  För inblandade bolag innebär detta ett närmande till slutanvändare och att monitoreringen och informationen blir snabbare och samtidig (”on-line”). Det tog t ex ganska lång tid innan man på 1960-talet fick klart att neurosedyn gav missbildningar på skelettuppbyggnaden hos foster. Allehanda andra misstag med läkemedel har ändå fortsatt. I pricip är fortfarande stegen dröjande och vingliga när det gäller hur man skall både individualisera och massproducera vård i framtiden för allt färre med allt längre överlevnad trorts olika kroniska och t ex transplanterade problem.

  Allt talar för att svenska innovationer inom ”vården” och inte minst koncepten för Medimi, Brighter, MediRätt och Creative Antibiotics kommer att realiseras. T ex har Swecare börjat presentera sig internationellt och har utbyten med länder där man kanske kommer ta steg i snabb takt. I vissa länder är ju redan appar på mobilen den bank man aldrig kommer att se – men likväl få finansiell hjälp och tjänst via abonemang.

  Det skall bli spännande att följa utvecklingen inom hela Life-Science i bredast möjliga bemärkelse….

 4. Eftersom smart teknik kan effektivisera och säkra vårdtjänster av många olika slag skulle jag vilja lägga en länk till en video från Telenors ”Innovationscenter”:

  På bordet ligger ”sensorer” som både redan existerar och är i lanseringsfas. Med hjälp av alla dessa automatiska och halvautomatiska tjänster skall inte vårddebatten bara ha fokus på blöjor. Det är mycket som behöver ”säkras” och följas upp som egentligen inte är möjligt utan detta tillägg. Tid för personlig patientomsorg kommer att öka om man förstår att använda tiden på bästa och prioriterade sätt.

 5. Dokumentationstjänster är också viktigt inom vården. MediRätt har en lovande lösning som nu uppmärksammas. Kolla gärna deras hemsida för att spåra upp mer information här är ett videoklipp:

 6. Telemedicin i tillämpning för KOL. På bifogat videoklipp ges ett exempel som sägs vara unikt och det första där vård hemma görs möjlig med smart teknik och informatik. Videon är utlagd av ett danskt företag som samarbetar med även svenska innovationer inom Telemedicin:

 7. Via en ”organiserad skärmbild” kan man numera som privatperson lätt sköta och kolla sin ekonomi och omsätter den med deklarationer ”via nätet” direkt till Skatteverket.

  Visst borde man införa sådana tankar, mönster och hjälpmedel inom medicinering och vårdingripanden där snabba och mycket viktiga beslut måste fattas – många gånger i delegerade rollsituationer.

  Modern teknik och systemdesign utvecklat vid Borås lasarett har t ex betytt att flera överlever akut hjärtinfarkt som förs till Borås än snitt vid andra sjukhus i landet. Att t ex ge hjärtsjuka rätt och monitorerad medicinering har inneburit att fler överlever infarkter i Boråsområdet. Där har man ”koll” via mjukvaran och systemet: ”Hjärtjournalen”. För två år sedan i Borås Tidning:

  http://www.bt.se/nyheter/boras/(1679923).gm

  Plattformar som Telenor Shepherd kan inkludera sensorer från flera medicintekniska innovationer: Aerocrine, Brigther, MediRätt, MedicPen m. fl.

 8. Sista försöket (skriv annars av hela ULR-adressen) och använd den i adressfältet på webbläsaren:

  http://www.bt.se/nyheter/boras/(1679923).gm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s